مقایسه کارایی زیستی متیونین گیاهی نسبت به متیونین سنتتیک بر پایه عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

3 استاد گروه علوم دامی دانشکده پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

این آزمایش به ‌منظور تعیین کارایی زیستی متیونین گیاهی نسبت به متیونین سنتتیک بر پایه عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد160 قطعه جوجه نر (راس 308) در سن چهار روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی به 8 تیمار و 4 تکرار در قفس‌های مربوطه تقسیم شدند. تیمارها شامل سطوح افزایش تدریجی از هر یک از دو منبع متیونین گیاهی و سنتتیک طی سه دوره پرورشی بودند. از رگرسیون چندگانه نمایی برای تعیین زیست فراهمی متیونین گیاهی نسبت به متیونین سنتتیک بر پایه عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی استفاده شد. افزایش وزن و خوراک مصرفی جوجه‌های گوشتی بدون در نظر گرفتن نوع منبع متیونین دریافتی نسبت به جیره پایه بهبود یافت. زیست فراهمی متیونین گیاهی نسبت به متیونین سنتتیک در دوره آغازین با در نظر گرفتن شاخص‌های افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی به ترتیب 45 درصد، 77 درصد و 82 درصد، در دوره رشد به ترتیب 55 درصد، 69 درصد و 75 درصد و در دوره پایانی به ترتیب 57 درصد، 71 درصد و 75 درصد است. به‌طور کلی، میانگین زیست فراهمی متیونین گیاهی در مقایسه با متیونین سنتتیک برای جوجه‌های گوشتی 65 درصد است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Bioefficacy comparison of herbal methionine versus synthetic methionine on growth performance basis in broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Sh. Hadinia 1
  • H. Moravej 2
  • M. Shivazad 3
  • M. M. Nabi 1
1 M.Sc Student, Department of Animal Science, Agriculture and Natural Source Pardis, University of Tehran, Iran.
2 Associate Prof, Department of Animal Science, Agriculture and Natural Source Pardis, University of Tehran, Iran.
3 Professor Department of Animal Science, Agriculture and Natural Source Pardis, University of Tehran, Iran.
چکیده [English]

This experiment was carried out to determine the bioefficacy of herbal methionine (H-Met)®versus to DL-methionine (DL-Met) on growth performance basisin broiler chickens. A total of 160 day-old male broiler chickens (Ross 308) were used in a completely randomized design and were randomly assigned to 8 treatments, 4 replicates and 5 chicks in every experimental unit (cage).Treatments included basal diet supplemented increasingly with Herbal methionine and DL-methionine during three growth periods of chickens. Multiexponential regression was used to determined bioavailability of H-Met® relative to DL-Met on growth performance basis in broilers. Body weight gain and feed intake of the broilers fed H-Met or DL Met improved in the experiment, regardless of Met sources, relative to those broilers fed basal diet. The bioavailability of H-Met® relative to DL-Met with considering body weight gain, feed intake and feed conversion ratio in starter period were 45, 77 and 82% respectively, in grower period were 55, 69 and 75% respectively and  in finisher period were 57, 71 and 75% respectively. Totally, the average bioavailability of H-Met® versus to DL-Met is 65% for broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bioavailability
  • Broiler chicken
  • Herbal methionine
  • Multiexponential regression
Ammerman C. B., Baker D. H. and Lewis A. J. 1995. Bioavailability of nutrients for animals amino acids, minerals and vitamins. Academic press, INC.
Bunchasak C. and Keawarun N. 2006. Effect of methionine hydroxyl analog-free acid on growth performance and chemical composition of liver of broiler chicks fed a corn-soybean based diet from 0 to 6 weeks of age. Animal Science Journal, 77: 95-102.
Bunchasak C., Sooksridang T. and Chaiyapit R. 2006. Effect of adding methionine hydroxy analogue as methionine source at the commercial requirement recommendation on production performance and evidence of ascites syndrome of male broiler chicks fed corn-soybean based. International Journal of Poultry Science, 5: 744-752.
Bunchasak C., Tanaka K., Ohtani S. and Collado C. M. 1996. Effect of met+cys supplementation to a low-protein diet on the growth performance and fat accumulation of broiler chicks at starter period. Animal Science and Technology, 67: 956-966.
Bunchasak C., Tanaka K. and Ohtani S. 1998. Effect of supplementing nonessential amino acids on growth performance and fat accumulation in broiler chicks fed a diet supplemented with Met+Cys. Journal of Poultry Science, 35: 182-188.
Figge R., Soucaile P. and Bestel-Corre G. 2010. Producing methionine without N-Acetyle-Methionine. Patent Application Publication. United States, No. US, 0047879 AI.
Forbes R. M. and Erdman J. W. 1983. Bioavailability of trace mineral elements. Annual Review of Nutrition, 3: 213-231.
Halder G. and Roy B. 2007. Effect of herbal or synthetic methionine on performance cost benefit ratio, meat and feather quality of broiler chicken. International Journal of Poultry Science, 2: 987-996.
Han Y. and Baker D. H. 1993. Effects of excess methionine or lysine for broilers fed a corn-soybean meal diet. Poultry Science, 72: 1070-1074.
Hoehler D., Lemme A., Jensen S. K. and Vieira S. L. 2005a. Relative effectiveness of methionine sources in diets for broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 14: 679–693.
Hoehler D., Lemme A., Roberson K. and Turner K. 2005b. Impact of methionine sources on performance in turkeys. Journal of Applied Poultry Research, 14: 296–305.
Kita K., Matsunami S. and Okumura J. 1996a. Relationship of protein synthesis to mRNA levels in the muscle of chicks under various nutritional conditions. Journal of Nutrition, 126: 1827–1832.
Kita K., Matsunami S. and Okumura J. 1996b. Relationship of protein synthesis to mRNA levels in the liver of chicks under various nutritional conditions. Journal of Nutrition, 126: 1610–1617.
Leeson S. and Summers J. D. 2001. Scott’s nutrition of chickens (4th ed.). Canada. Guelph. Pp. 121-126.
Littell R. C., Henry P. R., Lewis A. J. and Ammerman C. B. 1997. Estimation of relative bioavailability of nutrients using SAS procedures. Animal Science Journal, 75: 2672–2683.
Methorganic (Herbal Methionine). 2010. Retrieved November 12, 2010, from http://www.veterinaryindia.net/poultry.html.
Nadeem M. A., Gilani A. H. and Khan A. G. 1999. Assessment of dietary requirement of broiler chicks for available methio- nine during summer. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 12: 772–775.
Okuno Y., Matsuda A., Morimoto H. and Takagi H. 1989. Biological efficacy of liquid methionine hydroxy analogue free acid in 7–18-day-old and 42–54-day-old broilers. Japan Poultry Science Association Autumn Meeting. Kagawa.
Payne R. L., Lemme A., Seko H., Hashimoto Y., Fujisaki H., Koreleski J., Swiatakiewicz S., Szczurek W. and Rostagno H. 2006. Bioavailability of methionine hydroxy analog-free acid relative to DL-methionine in broilers. Animal Science Journal, 77: 427–439.
Pesti G. M., Remzi I. B., Hector M. C. and Bafundo K. W. 1999. Studies on semduramicin and nutritional responses: 2. methionine levels. Poultry Science, 78: 1170–1176.
Van Weerden E. J., Schutte J. B. and Sprietsma J. E. 1976. Relation between methionine and inorganic sulphate in broiler rations. Poultry Science, 55: 1476–1481.
Wheeler K. B. and Latshaw J. D. 1981. Sulfur amino acid requirements and interactions in broilers during two growth periods. Poultry Science, 60: 228–236.
Xie M., Hou S. S., Huang W., Zhao L., Yu J. Y., Li W. Y. and Wu Y. Y. 2004. Interrelationship between methionine and cystine of early peking ducklings. Poultry Science, 83: 1703-1708.