عملکرد، ویژگی های لاشه و برخی از فراسنجه های دستگاه گوارش جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه ذرت و دانه تریتیکاله با و یا بدون افزودن مکمل آنزیمی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

2 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان

3 موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز

چکیده

در این پژوهش، امکان استفاده از دانه تریتیکاله (رقم ET-82-15) در جیره جوجه‌های گوشتی، با و یا بدون افزودن مکمل آنزیمی، در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. در آزمایش اول، تریتیکاله در سه تیمار (تیمار 1: 100 درصد غله جیره از دانه ذرت، تیمار 2: 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله بدون آنزیم و تیمار 3: 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله با آنزیم) با سه تکرار به مدت 49 روز و در آزمایش دوم تریتیکاله در سه تیمار (تیمار 1: 100 درصد غله جیره از دانه ذرت، تیمار 2: 50 درصد از کل جیره با دانه تریتیکاله و تیمار 3: 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله) با چهار تکرار و به مدت شش هفته در جیره جوجه­­های گوشتی مورد استفاده قرار گرفت. در آزمایش اول، تفاوت وزن زنده پایانی، افزایش وزن، خوراک مصرفی، درصد لاشه و سینه، گرانروی مواد هضمی و pH ژژونوم و سنگدان بین تیمار‌ها معنی­دار بود (05/0P<). در آزمایش دوم، تفاوت وزن زنده پایانی، افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و درصد ران معنی­دار بود (05/0P<)، ولی درصد لاشه، سینه و چربی شکمی معنی­دار نبود. تأمین 100 درصد غله جیره از دانه تریتیکاله سبب کاهش عملکرد تولیدی در جوجه­های ­گوشتی شد (05/0P<). می­توان نتیجه گرفت که تأمین 50 درصد از کل جیره با دانه تریتیکاله (رقم ET-82-15) برای پرورش جوجه­های گوشتی قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Performance, carcass characteristics and some parameters of the gastrointestinal tract of broiler chickens fed with diets based on corn and triticale with or without the addition of enzyme supplement

نویسندگان [English]

  • M. J. Agah 1
  • S. M. R. Hashemi 1
  • H. Noorolahi 1
  • M. Hashemi 2 3
  • S. Movasaghi 1
1 Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
2 Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Shiraz, Iran|Razi Vaccine and Serum Research Institute, Shiraz, Iran
3 Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Shiraz, Iran|Razi Vaccine and Serum Research Institute, Shiraz, Iran
چکیده [English]

The possibility of using triticale grain (cv. ET-82-15) in the ration of broiler chickens with or without adding enzyme supplement was investigated in this study. Two experiments were carried out in the form of completely randomized design. In the first experiment, three treatments of triticale grains with three replicates were used for a period of seven weeks including 1) corn, 2) triticale without enzyme and 3) triticale with enzyme all as 100 percent of cereal in the ration. In the second experiment, three treatments of triticale with four replicates were used for a period of six weeks including 1) corn as 100 percent of cereal in the ration, 2) triticale as 50 percent of the ration and 3) triticale as 100 percent of cereal in the ration. In the first experiment, the difference in the final weight, body weight gain, feed intake, percentage of carcass and breast, viscosity and pH of jejunum and pH of gizzard among treatments were significant (P<0.05). In the second experiment, the difference in the final weight, body weight gain, feed intake, feed conversion and percentage of thigh were significant (P<0.05), but the percentages of carcass, breast and abdominal fat were not significantly different. The use of triticale grain (cv. ET-82-15) as 100 percent of cereal in the ration reduced the performance of broiler chickens. It is recommended to use triticale grains as 50 percent of the ration of broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Triticale
  • Broilers
  • Performance
  • Carcass characteristics
اسماعیلی م.، طغیانی ا. ح.، تبعیدیان س. ع.، و زمانی­زاده م. 1389. تأثیر سطوح افزایشی تریتیکاله با و بدون آنزیم بر عملکرد و برخی از خصوصیات لاشه جوجه­های گوشتی. چهارمین کنگره علوم دامی ایران. 30-29 شهریور. ایران. پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران. صفحه 306-304.
غلامی ح.، امین پور ا.، یعقوبفر ا.، کوچکی ا. ر. و نظری م. ع. 1391. ارزش غذایی تریتیکاله در تغذیه طیور. پژوهش و سازندگی، 96: 32-25.
ساریخانی خرمی ش.، نیک زاد ا. ر.، و مینو م. ج. 1394. بررسی سازگاری ژنوتیپ­های مختلف تریتیکاله در آزمایش مشاهده­ای در استان فارس. گزارش نهایی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس.
قدسی م. 1388. کاشت تریتیکاله. گزارش فنی تحقیقاتی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی.
AOAC. 1990. Official methods of analysis of the association of official analytical chesmists. 15th ed. Washington, DC, Association of Official Analytical Chesmists.
Bedford M. R. 1995. Mechanism of action and potential environmental benefits from the use of feed enzymes. Animal Feed Science and Technology, 53: 145-155.
FAO. 2010. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved from http://faostat.fao.org/site/339/default.aspx.
Jozefiak D., Rutkowski A., Jensen B. B. and Engberg R. M. 2007. Effect of dietary inclusion of triticale, rye and wheat and xylanase supplementation on growth performance of broiler chickens and fermentation in the gastrointestinal tract. Animal Feed Science and Technology, 132: 79-93.
Korver D. R., Zuidhof M. J. and Lawes K. R. 2004. Performances characteristics and economic comparision of broiler chicken fed wheat and triticale based diets. Poultry Science, 83: 716-725.
Lazaro R., Garcia M., Medel P. and Mateos G. G. 2003. Influence of enzymes on performance and digestive parameters of broilers fed rye-based diets. Poultry Science, 82: 132-140.
MacLeod M. G. 2002. Energy utilization: measurement and prediction. In: Poultry Feedstuffs: Supply, Composition and Nutritive Value. Eds: McNab, J.M. and Boorman, K.N., Vol. 26. pp. 191-217.
Mahbub A. S. M., Baqui M. A. and Sarker N. R. 2011. Replacement of maize by different levels of triticale on performances and meat yield characteristics of broiler chickens. International Journal of Natural Sciences, 1: 25-30.
McGoverin C. M., Snyders F., Muller M., Botes W. C., Fox G. P. and Manley M. 2011. A review of triticale uses and the effect of growth environment on grain quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91: 1155-1165.
Morris C. F. 2004. Cereals/Grain - Quality attributes In: Encyclopedia of Grain Science, Eds: Wrigley, C., Corke H. and Walker C. E. Elsevier Science, London, UK. pp. 238-254.
O'Brien L. 1999. Genotype and environment effects on feed grain quality. Australian Journal of Agricultural Research, 50: 703-719.
Partridge G. and Wyatt C. 1995. More flexibility with new generation of enzymes. World Poultry, 11: 17-21.
Pettersson D. and Aman P. 1988. Effects of enzyme supplementation of diets based on wheat, rye or triticale on their productive value for broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 20: 313–324.
Pourreza J., Samie A. H. and Rowghani E. 2007. Effect of supplemental enzyme on nutrient digestibility and performance of broiler chicks fed on diets containing triticale. International Journal of Poultry Science, 6: 115-117.
SAS: User's guide: Statistics. 2003. Version 9.1. Vol. 2, S.A.S Institute Cary, NC.
Silva S. S. P. and Smithard R. R. 2002. Effect of enzyme supplementation of a rye-based diet on xylanase activity in the small intestine of broilers, on intestinal crypt proliferation and nutrient digestibility and growth performance of the birds. Brithish Poultry Science, 43: 274-282.
Smith R. L., Jensen L. S., Hoveland C. S. and Hanna W. W. 1989. Use of pearl millet, sorghum and triticale grain in broiler diets. Journal of Production Agriculture, 2: 78-82.
To H., Brown A., Fell J., Moloney J. and Georgeson L. 2010. Australian Crop Report. ABARES (Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics and Sciences), Canberra.
Vieira S. L., Penz A. M., Kessler A. M. and Catellan E. V. 1995. A nutitional evaluation of triticale in broiler diets. Journal of Applied Poultry Research, 4: 352-355.
Widodo A. E., Nolan J. V. and Iji P. E. 2015a. The nutritional value of new varieties of high-yielding triticale: Nutrient composition and in vitro digestibility. South African Journal of Animal Science, 45: 60-73.
Widodo A. E., Nolan J. V. and Iji P. E. 2015b. The nutritional value of new varieties of high-yielding triticale: Feeding value of triticale for broiler chickens. South African Journal of Animal Science, 45: 74-81.
Zarghi H., Golian A., Kermanshahi H. and Aghel H. 2010. Effects of cultivar, region and enzaym supplementation on metabolizable energy of triticale. Iranian Journal of Animal Science, 4: 309-321.
Zarghi H., Golian A., Kermanshahi H., Raji A. R. and Heravi A. R. 2012. Effect of triticale replacement and enzyme supplementation in grower diet on performance, gastrointestinal morphology and blood chemistry of broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 4: 324-334.