اثر افزودن پودر سیر و پودر تفاله گوجه فرنگی به جیره غذایی بر وزن بدن، عملکرد تولیدی و صفات کیفی تخم مرغ در مرغ مادر گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

3 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

چکیده

به منظور بررسی تاثیر افزودن پودر سیر (GAR) و پودر تفاله گوجه­فرنگی (TOM) به جیره غذایی مرغ­های مادر گوشتی، بر وزن بدن، عملکرد تولیدی و شاخص­های کیفی تخم­مرغ از هفته­ 47 تا 56، تعداد 375 قطعه مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 به­طور تصادفی به پنج تیمار شامل جیره­های بر پایه ذرت و سویا حاوی پودر سیر یا پودر تفاله گوجه­فرنگی، هر کدام در دو سطح دو و چهار درصد (GAR0.2، GAR0.4، TOM0.2 و TOM0.4) و جیره شاهد با پنج تکرار و 15 قطعه مرغ و یک خروس در هر تکرار، تقسیم شدند. گروه شاهد، با 9/80 درصد، بیشترین و تیمارTOM0.4  با 3/76 درصد، کمترین تولید تخم­مرغ را داشتند. تولید در گروه­های شاهد و حاوی پودر سیر در مقایسه با گروه­های حاوی پودر تفاله گوجه به­طور معنی­داری بیشتر بود (05/0>P). توده تخم­مرغ در گروه شاهد بیشترین و در گروه TOM0.4 کمترین مقدار بود. به لحاظ صفات جوجه­کشی، تفاوت معنی­داری بین گروه­های آزمایشی مشاهده نشد (05/0<P). وزن بدن طی پنج هفته اول در گروه شاهد بالاتر بود و همچنین در گروه­های حاوی پودر سیر در مقایسه با گروه­های حاوی پودر تفاله گوجه بیشتر بود، و طی 52 تا 56 هفتگی، وزن بدن در گروه TOM0.4 از بقیه گروه­ها بیشتر بود (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک در گروه شاهد کمترین و در گروه TOM0.4 در مقایسه با سایر گروه­های آزمایشی، بیشترین بود. صفات کیفی تخم­مرغ در تیمارهای مختلف دارای اختلاف معنی­داری نبودند. با توجه به نتایج آزمایش حاضر، به نظر می­رسد از افزودن پودر سیر در مقایسه با پودر تفاله گوجه، پاسخ مطلوب­تری حاصل شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of adding garlic and tomato pomace powder to diet on the body weight, productive performance, and egg quality traits in broiler breeders

نویسندگان [English]

  • A. Lamtar Mohammadi 1
  • M. Torki 2
  • M. Mottaghitalab 3
1 Former MSc Student, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran
3 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran
چکیده [English]

To investigate the effect of adding garlic and tomato pomace powder to the diet of Ross 308 broiler breeders on production performance, body weight, egg quality traits, and hatchability characteristics, a total of 375 chickens were randomly assigned to five iso-caloric and iso-nitrogenous diets, including four diets containing 0.2 and 0.4% of garlic and tomato pomace dried powder and a control diet with five replicates (15 hens and one rooster per pen). Chicken’s body weight through the trial period (47 to 56 weeks of age), daily egg production (%), average egg weight, and hatching traits were recorded daily. The chickens’ body weight was significantly affected in the first five weeks of the experiment (46 to 51 weeks of age) and during the second five-week period (52 to 56 weeks of age). Adding 0.4% tomato pomace to the diet significantly increased the chickens’ weight (P<0.05). For hatching traits, there were no significant differences between treatments (P>0.05). During the first five weeks of the experiment, the feed conversion ratio decreased in the control and the 0.4% garlic powder treatments compared with the other dietary groups. Also, in the second five weeks of the experiment, control, and garlic powder treatments had a lower feed conversion ratio compared with diets containing tomato powder (P<0.05). Based on the results of the present experiment, it can be concluded that adding garlic powder compared to tomato powder caused better results.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Tomato pomace powder
  • Garlic powder
  • Hatchability
  • Production performance
  • Broiler breeder
  • Live weight
مهدی زاده س.، محمدی م.، و محیطی اصلی م.، 1395. اثر سطوح مختلف عصاره آبی سیر در آب آشامیدنی بر عملکرد، لیپیدهای سرم و فلور میکروبی روده بلدرچین ژاپنی، تحقیقات تولیدات دامی، 5: 23-32.

Alasahan S. and Copur A. J. 2016. Hatching characteristics and growth performance of eggs with different egg shapes. Brazilian Journal of Poultry Science, 18: 1-8.

Aviagen. 2013. Parent Stock Management Handbook: Ross. Aviagen, Ltd. Huntsville, AL.
Augusti K. and Mathew P. 1974. Lipid lowering effect of allicin (diallyl disulphide-oxide) on long term feeding to normal rats. Cellular and Molecular Life Sciences, 30: 468-470.
Butt M. S. and Sultan M. T. 2010. Nigella sativa: reduces the risk of various maladies. Critical reviews in food science and nutrition, 50: 654-665.
Carrijo L. C., Andrich F., De Lima M. E., Cordeiro M. N., Richardson M. and Figueiredo S. G. 2005. Biological properties of the venom from the scorpionfish (Scorpaena plumieri) and purification of a gelatinolytic protease. Toxicon, 45: 843-850.
Choi I., Park W. and Kim Y. 2010. Effects of dietary garlic powder and α-tocopherol supplementation on performance, serum cholesterol levels, and meat quality of chicken. Poultry Science, 89: 1724-1731.
Chowdhury S. and Smith T. 2002. Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science, 81: 1856-1862.
Dotas D., Zamanidis S. and Balios J. 1999. Effect of dried tomato pulp on the performance and egg traits of laying hens. British Poultry Science, 40: 695-697.
Dikmen Y. and Sahan U. 2006. Correlations between breeder age, egg cholesterol content, blood cholesterol level and hatchability of broiler breeders. British Poultry Science, 48: 98-103.
Eisen E., Bohren B. and McKean H. J. P. S. 1962. The Haugh unit as a measure of egg albumen quality. Poultry Science, 41: 1461-1468.
El Boushy A. and Van der Poel A. F. 2013. Handbook of poultry feed from waste: processing and use. Springer Science and Business Media, 428 p.
Espon T. 2013.Territorial Diversity. Final Report. The ESPON.
Horton G., Fennell M. and Prasad B. 1991. Effect of dietary garlic (Allium sativum) on performance, carcass composition and blood chemistry changes in broiler chickens. Canadian Journal of Animal Science, 71: 939-942.
Hosseini-Vashan S., Golian A. and Yaghobfar A. 2016. Growth, immune, antioxidant, and bone responses of heat stress-exposed broilers fed diets supplemented with tomato pomace. International Journal of Biometeorology, 60: 1183-1192.
Jafari M., Pirmohammadi R. and Bampidis V. 2006. The use of dried tomato pulp in diets of laying hens. International Journal of Poultry Science, 5: 618-622.
Khan S. H., Sardar R. and Anjum M. A. 2007. Effects of dietary garlic on performance and serum and egg yolk cholesterol concentration in laying hens. Asian Journal of Poultry Science, 1: 22-27.
Petrenko U. and Banina N. 1984. Use of tomato wastes in diets for laying hens. Nauchno-Tekhnicheskii Byullten, 16: 13-16.
Pourali M., Mirghelenj S. A. and Kermanshahi H. 2010. Effects of garlic powder on productive performance and immune response of broiler chickens challenged with Newcastle Disease Virus. Global Veterinaria, 4: 616-621.
Prasad J. and Pandey R. 1994. Effect of different levels of garlic inclusion in the ration of cockerels in their growth rate and feed conversion ratio. Poultry Advisor, 27: 39-39.
Safamehr A., Malek H. and Nobakhat A. 2011. The effect of different levels of tomato pomace with or without multi–enzyme on performance and egg traits of laying hens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 1: 39-47.
Sahin N., Orhan C., Tuzcu M., Sahin K. and Kucuk O. 2008. The effects of tomato powder supplementation on performance and lipid peroxidation in quail. Poultry Science, 87: 276-283.
Salajegheh M. H., Ghazi S., Mahdavi R. and Mozafari O. 2012. Effects of different levels of dried tomato pomace on performance, egg quality and serum metabolites of laying hens. African Journal of Biotechnology, 11: 15373-15379.
Washburn K. W. and Marks H. L. 1977. Changes in fitness traits associated with selection for divergence in yolk cholesterol concentration. British Poultry Science, 18: 189-199.