آثار عصاره گیاه تشنه داری، ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم بر عملکرد، پاسخ ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

4 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک

چکیده

به منظور بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه­داری، ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم بر عملکرد، فراسنجه­های خونی و پاسخ ایمنی جوجه­های گوشتی در شرایط تنش گرمایی، آزمایشی با استفاده از 350 قطعه جوجه گوشتی نر یک­روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار (10 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شرایط محیطی طبیعی (شاهد منفی)، گروه تنش گرمایی (شاهد مثبت)، و بقیه گروه­ها در شرایط تنش گرمایی و تغذیه شده با جیره حاوی 200 پی­پی­ام ویتامین E، 500 پی­پی­ام ویتامین C، 3/0 پی­پی­ام سلنیوم، و یا 200 و 400 پی­پی­ام عصاره گیاه تشنه­داری بودند. از روز اول تا پایان دوره پرورش به مدت هشت ساعت (10 صبح تا 6 عصر)، دمای 2±34 درجه سلسیوس به منظور ایجاد تنش گرمایی، اعمال شد. نتایج آزمایش نشان داد که همه تیمارهای آزمایشی سبب بهبود میانگین وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی، شاخص عملکرد، نسبت هتروفیل به لنفوسیت، تیترIgG  و تیتر کلی ثانویه بر علیه گلبول قرمز خون گوسفندی و ایمنی سلولی در پاسخ به تزریق زیر پوستی فیتوهماگلوتینین در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شد (05/0P<) و بهترین عملکرد به­ ترتیب در تیمارهای شاهد منفی، سطح بالای عصاره تشنه­داری و ویتامین E مشاهده شد. همه تیمارهای آزمایشی به استثنای تیمارهای سلنیوم و سطح پایین عصاره تشنه­داری موجب افزایش لنفوسیت و پتاسیم خون در مقایسه با تیمار شاهد مثبت شدند (05/0P<). به­طور کلی، سطح 400 پی­پی­ام عصاره تشنه­داری در جیره غذایی مشابه با ویتامین E تأثیر مفیدی بر عملکرد رشد، فراسنجه­های خونی و پاسخ ایمنی طی تنش گرمایی داشت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of Scrophularia striata extract, vitamin E, vitamin C, and selenium on performance, immune response, and blood parameters of broilers under heat stress conditions

نویسندگان [English]

  • F. Rostami 1
  • K. Taherpour 2
  • M. Akbari Gharaei 3
  • H. A. Ghasemi 4
  • H. Shirzadi 3
1 Former Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
3 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
4 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Environment, Arak University, Arak, Iran
چکیده [English]

To evaluate the effect of hydroalcoholic extract of Scrophularia striata (SSE), vitamin E, vitamin C, and selenium on performance, blood parameters, and immune response of broilers under heat stress conditions, an experiment was performed using 350 one-day-old male broilers (Ross 308) in a completely randomized design with seven treatments and five replicates (10 chickens per replicate). Experimental groups were a group under normal environmental conditions (negative control), a group under heat stress (positive control), and other groups under heat stress and fed with the diet supplemented with 200 ppm vitamin E, 500 ppm vitamin C, 0.3 ppm selenium, or 200 and 400 ppm SSE. From day 1 to the end of the breeding period, a temperature of 34 ± 2 °C was applied to create heat stress for 8 h (10 am to 6 pm). The results showed that all treatments improved (P<0.05) body weight gain, feed conversion ratio, performance index, heterophil to lymphocyte ratio, total and IgG titers against sheep red blood cells, and cellular immunity (toe web swelling skin in response to phytohemagglutinin injection), and the best performance was observed in the negative control, high SSE and vitamin E, respectively. All experimental treatments, except for low SSE and selenium treatments, increased blood lymphocytes and potassium compared to the positive treatment (P<0.05). In general, the inclusion of 400 ppm of SSE in the diet had a beneficial effect on growth performance, blood parameters, and immune response during heat stress.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Immunity
  • Heat stress
  • Broilers
  • Scrophularia striata extract
  • Vitamin
رستمی ف.، طاهرپور ک.، اکبری قرائی م.، شیرزادی ح.، و قاسمی ح. 1397. آثار افزودن عصاره هیدروالکلی گیاه تشنه­داری در مقایسه با آنتی­بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط مکمل ویتامین و مواد معدنی بر عملکرد رشد و فراسنجه­های خونی جوجه­های گوشتی. پژوهش­های علوم دامی، 28: 197-211.
صابری س.، سریر ه.، و حسینی­واشان س. ج. 1396. اثر تفاله زرشک و آنزیم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، برخی فراسنجه­های بیوشیمیایی خون و سامانه ایمنی جوجه­های گوشتی تحت تنش گرمایی. علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 116: 193-204.
محسنی سلطانی د.، حسینی س. ع.، زارعی ا.، لطف الهیان ه.، و صادقی پناه ا. 1391. اثر برنامه خوراک‌دهی و ترکیبات ویتامینی- معدنی بر پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های مرتبط با آسیت در جوجه‌های گوشتی. تحقیقات تولیدات دامی، 3: 17-25.  
مظفریان و. 1394. شناخت گیاهان دارویی و معطر. انتشارات فرهنگ معاصر. تهران، 1444 صفحه.
Amiri M., Ghasemi H. A., Hajkhodadadi I. and Khaltabadi Farahani A. H. 2019. Efficacy of guanidinoacetic acid at different dietary crude protein levels on growth performance, stress indicators, antioxidant status, and intestinal morphology in broiler chickens subjected to cyclic heat stress. Animal Feed Science and Technology, 254: 114208.
Barbour E. K., Tayeb I., Shaib H. and Ibrahim I. M. 2010. Physiological and carcass traits in heat-stressed broilers differing in heat acclimatization, chemical or feed restriction treatments. Agriculture and Biology Journal of North America, 1(2): 65-74.
Cheema M., Qureshi M. and Havenstein G. 2003. A comparison of the immune response of a 2001 commercial broiler with a 1957 randombred broiler strain when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82(10): 1519-1529.
Cook N. C. and  Samman S. 1996. Flavonoids—chemistry, metabolism, cardioprotective effects, and dietary sources. The Journal of Nutritional Biochemistry, 7(2): 66-76.
Corrier D. and DeLoach J. 1990. Evaluation of cell-mediated, cutaneous basophil hypersensitivity in young chickens by an interdigital skin test. Poultry Science, 69(3): 403-408.
De Basilio V., Requena F., Leon A., Vilarino M. and  Picard M. 2003. Early age thermal conditioning immediately reduces body temperature of broiler chicks in a tropical environment. Poultry Science, 82(8): 1235-1241.
Ebrahimzadeh S., Farhoomand P. and  Noori K. 2012. Immune response of broiler chickens fed diets supplemented with different level of chromium methionine under heat stress conditions. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 25(2): 256-260.
Ellis A. E. 1990. Lysozyme assays. Techniques in Fish Immunology, 1: 101-103.
Friedewald W. T., Levy R. I. and Fredrickson D. S. 1972. Estimation of concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma without use of the ultra-centrifuge. Clinical Chemistry, 18(6): 499-502.
Garriga C., Hunter R. R., Amat C., Planas J. M., Mitchell M. A. and Moretó M. 2006. Heat stress increases apical glucose transport in the chicken jejunum. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 290(1): R195-R201.
Gnoni G. and Paglialonga G. 2009. Resveratrol inhibits fatty acid and triacylglycerol synthesis in rat hepatocytes. European Journal of Clinical Investigation, 39(3): 211-218.
Gu X., Li S. and Lin H. 2008. Effects of hot environment and dietary protein level on growth performance and meat quality of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 21(11): 1616-1623.
Hidiroglou N., Cave N., Atwall A. S., Farnworth E. R. and McDowell L. R. 1992. Comparative vitamin E requirements and metabolism in livestock. Annals of Veterinary Research, 23: 337-359.
Hosseini-Mansoub N., Chekani-Azar S., Tehrani A., Lotfi A. and Manesh M. 2010. Influence of dietary vitamin E and zinc on performance, oxidative stability and some blood measures of broiler chickens reared under heat stress (35 ℃). Journal of Agrobiology, 27(2): 103-110.
Hudson L., Hay F. C. and  Hudson L. 1989. Practical immunology. Blackwell Scientific Oxford.
Jahanian R. and Rasouli E. 2015. Dietary chromium methionine supplementation could alleviate immunosuppressive effects of heat stress in broiler chicks. Journal of Animal Science, 93(7): 3355-3363.
Jastrebski S. F., Lamont S. J. and Schmidt C. J. 2017. Chicken hepatic response to chronic heat stress using integrated transcriptome and metabolome analysis. PLoS One, 12(7): e0181900.
Kermanshahi H., Nassiri Moghaddam H. and Heravi Moussavi A. 2008. Effects of wheat-soybean meal based diet supplementation with vitamin A, vitamin E and zinc on blood cells, organ weights and humoral immune response in broiler chickens. Journal of Animal and veterinary Advances, 7(3): 291-298.
Kidd M. 2004. Nutritional modulation of immune function in broilers. Poultry Science, 83(4): 650-657.
Köhrle J. 2005. Selenium and the control of thyroid hormone metabolism. Thyroid, 15: 841-853.
Leeson S., Namkung H., Caston L., Durosoy S. and Schlegel P. 2008. Comparison of selenium levels and sources and dietary fat quality in diets for broiler breeders and layer hens. Poultry Science, 87(12): 2605-2612.
Leeson S. and Summers J. D. 2009. Commercial poultry nutrition: Nottingham University Press.
Lien T. F., Yeh H. S. and Su W. T. 2008. Effect of adding extracted hesperetin, naringenin and pectin on egg cholesterol, serum traits and antioxidant activity in laying hens. Archives of Animal Nutrition, 62(1): 33-43.
Lipiński K., Mazur M., Antoszkiewicz Z. and Purwin C. 2017. Polyphenols in monogastric nutrition–a review. Annals of Animal Science, 17(1): 41-58.
Liu L., Ren M., Ren K., Jin Y. and Yan M. 2020. Heat stress impacts on broiler performance: a systematic review and meta-analysis. Poultry Science, 99: 6205-6211.
Lott B. 1991. The effect of feed intake on body temperature and water consumption of male broilers during heat exposure. Poultry Science, 70(4): 756-759.
Mahboubi M., Kazempour N. and Nazar A. R. B. 2013. Total phenolic, total flavonoids, antioxidant and antimicrobial activities of Scrophularia striata Boiss extracts. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 8(1): 15-19.
Manna P., Sinha M. and  Sil P. C. 2006. Aqueous extract of Terminalia arjuna prevents carbon tetrachloride induced hepatic and renal disorders. BMC Complementary and Alternative Medicine, 6(1): 33.
Monson M. S., Van Goor A. G., Ashwell C. M., Persia M. E., Rothschild M. F., Schmidt C. J. and Lamont S. J. 2018. Immunomodulatory effects of heat stress and lipopolysaccharide on the bursal transcriptome in two distinct chicken lines. BMC Genomics, 19(1): 643.
Mushtaq T., Sarwar M., Nawaz H., Mirza A. and Ahmad T. 2005. Effect and interactions of dietary sodium and chloride on broiler starter performance (hatching to twenty-eight days of age) under subtropical summer conditions. Poultry Science, 84(11): 1716-1722.
Naseem M., Naseem S., Younus M., Zafar I. C., Aamir G., Asim A. and Akhter S. 2005. Effect of potassium chloride and sodium bicarbonate supplementation on thermotolerance of broilers exposed to heat stress. Poultry Science, 4(11): 891-895.
Nienaber J. and Hahn G. 2007. Livestock production system management responses to thermal challenges. International Journal of Biometeorology, 52(2): 149-157.
Niu Z., Liu F., Yan Q. and Li W. 2009. Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune responses of broilers under heat stress. Poultry Science, 88(10): 2101-2107.
NRC. 1994. Nutrient requirements of poultry, 9th edn. National Academy Press, Washington, DC.
Ozaki M., Fuchinoue S., Teraoka S. and Ota K. 1995. The in vivo cytoprotection of ascorbic acid against ischemia/reoxygenation injury of rat liver. Archives of Biochemistry and Biophysics, 318(2): 439-445.
Rafiee F., Mazhari M., Ghoreishi M. and Esmaeilipour O. 2016. Effect of lemon verbena powder and vitamin C on performance and immunity of heat‐stressed broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100(5): 807-812.
Richman A., Broothaerts W. and Kohn J. 1997. Self-incompatibility RNases from three plant families:homology or convergence?. American Journal of Botany, 84(7): 912-917.
Rostami F., Ghasemi H. A. and Taherpour K. 2015. Effect of Scrophularia striata and Ferulago angulata, as alternatives to virginiamycin, on growth performance, intestinal microbial population, immune response, and blood constituents of broiler chickens. Poultry Science, 94(9): 2202-2209.
Sahin N., Sahin K. and Kucuk O. 2001. Effects of vitamin E and vitamin A supplementation on performance, thyroid status, and serum concentrations of some metabolites and minerals in broilers reared under heat stress (32 ℃). Veterinarny Medicina-Praha, 46(11/12): 286-292.
Selvam R., Suresh S., Saravanakumar M., Chandrasekaran C. and  Prashanth D. S. 2018. Alleviation of heat stress by a polyherbal formulation, Phytocee™: impact on zootechnical parameters, cloacal temperature, and stress markers. Pharmacognosy Research, 10(1): 1-8.
Tabiri H. Y., Sato K., Takahashi K., Toyomizu M. and Akiba Y. 2002. Effects of heat stress and dietary tryptophan on performance and plasma amino acid concentrations of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 15(2): 247-253.
Tahmasbi O., Shariatmadari F. and Torshizi K. 2012. Effect of dietary extract of thyme and vitamin E supplementation on immune responses and yolk cholesterol in laying hen under heat stress condition. Journal of Medicinal Plants, 2(42): 183-191.
Tieppo J., Vercelino R., Dias A., Vaz M. S., Silveira T., Marroni C., Marroni N., Henriques J. and Picada J. 2007. Evaluation of the protective effects of quercetin in the hepatopulmonary syndrome. Food and Chemical Toxicology, 45(7): 1140-1146.
Trusheva B., Trunkova D. and Bankova V. 2007. Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry Central Journal, 1(13): 1-4.
Wasti S., Sah N. and Mishra B. 2020. Impact of heat stress on poultry health and performances, and potential mitigation strategies. Animals, 10: 1266.
Windisch W., Schedle K., Plitzner P. and Kroismayr A. 2008. Use of phytogenic products as feed additives for swine andpoultry. Journal of Animal Science, 86: E140-E148.