اثر نوع فرمولاسیون و سطوح مختلف پروتئین خوراک بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه‎های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

اثر نوع فرمولاسیون جیره (جیره دارای ذرت و کنجاله سویا یا جیره شاهد، جیره دارای گندم، جو و محصولات جانبی کشاورزی متعادل شده برای اسیدآمینه­های گوگرددار، لیزین و ترئونین کل و جیره‎ای مشابه جیره دوم با اسید آمینه های قابل هضم متعادل) و سطوح مختلف پروتئین جیره (مقدار توصیه شده توسط شرکت کاب، 10 و 20 درصد کمتر از آن) بر عملکرد و خصوصیات لاشه جوجه گوشتی در یک آزمایش فاکتوریل 3×3 با 4 تکرار و 360 قطعه جوجه گوشتی بررسی شد. اثر نوع فرمولاسیون بر مصرف خوراک و وزن بدن معنی دار بود (05/0>P). مصرف خوراک و وزن بدن جوجه های مربوط به جیره با اسید آمینه کل متعادل کمتر از جیره شاهد (به ترتیب 4272 در مقابل 4445 گرم و 2156 در مقابل 2254 گرم) بود. اثر سطح پروتئین خام بر وزن بدن و ضریب تبدیل معنی دار بود (05/0>P). با کاهش سطح پروتئین جیره، وزن بدن از 2357 گرم به 2025 گرم کاهش و ضریب تبدیل از 9/1 به 2/2 افزایش یافت. درصد لاشه قابل مصرف و درصد سینه حاصل از جیره شاهد (به ترتیب 76 و 26 درصد) از دو نوع فرمولاسیون دیگر بالاتر بود (05/0>P). درصد ران، چربی محوطه شکمی و جیبلت حاصل از سطح پروتئین توصیه شده ( به ترتیب 6/20، 1/2 و 8/3)، از بقیه سطوح کمتر بود (05/0>P). بطورکلی، از نظر عملکرد استفاده از جیره مبتنی بر محصولات جانبی کشاورزی متعادل شده برای اسید‎های آمینه قابل هضم قابل توصیه بوده ولی کاهش سطح پروتئین جیره می تواند باعث کاهش عملکرد شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of type of feed formulation and dietary protein levels on performance and carcass characters of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • R. Salahi Moghaddam 1
  • Sh. Maghsoudlou 2
  • Y. Mostafalou 2
  • M. H. Shahir 3
  • J. Bayat Koohsar 2
1 MS.c Student of Animal science Department, College of Agriculture, Gonbad Kavous University
2 Assistant Professor of Animal Science Department, College of Agriculture, Gonbad Kavous University
3 Assistant Professor of Animal Science Department, College of Agriculture, Zanjan University
چکیده [English]

Effect of type of diet formulation (diet with corn and soybean or control diet, diet with wheat, barley and agricultural byproducts balanced for sulfur-containing amino acids, total lysine and threonine and a diet similar to second diet with balanced digestible amino acids) and different levels of dietary protein (recommended level of Cobb company, 10 and 20 percentages lower than the recommended level) were studied on performance and carcass characteristics of broilers within a 3×3  factorial experiment with four replicates and 360 broiler chicks. Effect of formulation type was significant (P<0.05). Feed intake and body weight of chicks used diets with balanced amino acids were lower than those in control group (4272 g vs. 4445 g and 2156 g vs. 2254 g). Effect of crude protein level was significant on body weight and feed conversion ratio (P<0.05). Body weight was decreased from 2357 g to 2025 g and feed conversion ratio was increased from 1.9 to 2.2 along with decrease in dietary protein level. Percentages of edible carcass parts and breast were greater in control (76 and 26%, respectively) than those for two other formulations (P<0.05). Percentages of thigh, abdominal fat and giblet were lower in recommended protein level group (20.6, 2.1 and 3.8, respectively) than other levels (P<0.05). In general, the use of diet based on agricultural byproducts balanced for digestible amino acids was recommendable for improving performance, but decrease in dietary protein level could decline performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Digestible amino acids
  • Total amino acids
  • Feed formulation
  • Protein level
امیر صادقی غ. ر. و شهیر م. ح. 1389. اثر سطح انرژی قابل متابولیسم، پروتئین خام و لیزین جیره بر عملکرد جوجه‎های گوشتی. پایان­نامه کارشناسی ارشد دانشگاه زنجان.
حاجی‎خانی ر.، ایلا ن.، اکبری جور ح.، افسر ع.، و زارعی ا. 1387. مقایسه اثر استفاده از معیار میزان قابل هضم و کل اسیدهای‎آمینه ضروری جیره‎های غذایی بر عملکرد جوجه‎های گوشتی. مجله دانش و پژوهش علوم دامی، 2: 75-65.
دانش مسگران م. 1378. اسیدهای آمینه در تغذیه دام. انتشارات دانشگاه مشهد. فصل هفتم.
زاغری م. 1383. ا ستفاده عملی از معیار آمینواسیدهای قابل هضم در متوازن نمودن آمینواسیدهای خوراک جوجه گوشتی. اولین کنگره علوم دامی و آبزیان کشور، کرج.
موسوی ن.، شیوازاد م.، زاغری م. و لطف الهیان ه. 1385. مقایسه عملکرد جوجه‎های گوشتی تغذیه شده با جیره‎های تنظیم شده بر اساس اسیدآمینه‏های کل و قابل هضم. مجله پژوهش وسازندگی. 70: 49-40.
یعقوبفر ا.، نادی‎پور ا.، شریفی د. و افضل زاده ا. 1390. اثرات انرژى قابل متابولیسم ظاهرى و حقیقى تصحیح شده براى ازت با اسیدهاى آمینه کل و قابل هضم جیر ه‎های غذایی بر عملکرد جوجه‎هاى گوشتى. نشریه علوم دامی. 9: 43-36.
Dari R. L., Penz A. M., Kessler A. M. and Jost H. C. 2005. Use of digestible amino acids and the concept of ideal protein in feed formulation for broilers. Journal of Applied Poultry Research, 14: 195–203.
Deschepper K. and De Groote G. 1995. Effect of dietary protein, essential and non-essential amino acids on the performance and carcass composition of male broiler chickens. British Poultry Science, 36: 229–245.
Dilger R., Martinez Amezcua N., Pillai P. B., Emmert J. L., Parsons C. M. and Baker D. H. 2006. Effect of reciprocating dietary lysine fluctuations on chick growth and carcass yield. Poultry Science, 85: 1226-1231.
Edmonds M. S., Parsons C. M. and Jensen L. S. 1985. Limiting amino acids in low protein corn-soybean meal diets fed to growing chicks. Poultry Science, 64: 1519-1526.
Fergson N. S., Gates, R. S., Taraba J. L., Cantor A. H., Pescator A. J., Ford M. and Burnham D. J. 1998. The effect of dietary crude protein on growth ammonia concentration and litter composition in broiler. Poultry Science, 77: 1481-1487.
Higbie A. D., Bidner T. D., Matthews J. O., Southern L. L., Page T. G., Persica M. A., Sandres M. B. and Monlezun C. J. 2002. Prediction of carcass compositionally total body electrical conductivity. Journal of Animal Science, 80: 113-122.
Holsheimer J. P. and Ruesink W. E. 1993. Effect on performance, carcass composition, yield and financial return of dietary energy and lysine levels in starter and finisher diets fed to broilers. Poultry Science, 72: 806- 816.
Jackson S., Summers J. D. and Lesson S. 1982. Effect of dietary protein and energy on broiler carcass and efficiency of nutrition utilization.  Poultry Science, 61: 2224- 2231.
Kamran Z., Sarwar M., Nisa M., Nadeem M. A., Mahmood S., Babar M. E. and Ahmed S. 2008. Effect of low- protein diets having constant energy to protein ration on performance and carcass characteristics of broiler chickens. Poultry Science, 87: 468- 474.
Khaksar V. and Golian A. 2009. Comparison of ileal digestible versus total amino acid feed formulation on broiler performance. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8: 1308- 1311.
Kidd. M. T. and Kerr B. J. 1996. Growth and carcass characteristic of broiler fed low protein, threonine supplemented diets. Journal of Applied Poultry Research, 5: 180- 190.
Lemme A., Ravindran V. and Bryden W. L. 2004. Ileal digestibility of amino acids in feed ingredients for broilers. World's Poultry Science Journal, 60: 423-438.
Moran E. T. Jr., Buslong R. D. and Bilgili S. F. 1992. Reducing dietary crude protein for broilers while satisfying amino acid requirements by least cost formulation: Live performance, litter composition, and yield of fast food carcass cuts as six weeks. Poultry Science, 71: 1687- 1694.
Munks B., Robinson A., Beach E. F. and Williams H. H. 1945. Amino acids in the production of chicken egg and muscle. Poultry Science, 24: 459–464.
Nahashon S. N., Adefope N., Amenyenu A. and Wright D. 2005. Effects of dietary metabolizable energy and crude protein concentrations on growth performance and carcass characteristics of French quinoa broiler. Poultry Science, 84: 337- 344.
Namroud N. F., Shivazad M. and Zaghari M. 2008. Effect of fortifying low crude protein diet with crystalline amino acid on performance, blood ammonia level, and excreta characteristics of broiler chicks. Poultry Science, 87: 2250- 2258.
Nawaz H., Tariq M., Muhammad Y. 2006. Effect of varying levels of energy and protein on live performance and carcass characteristics of broiler chicks. Journal of Poultry Science, 43: 388-393.
Ng,ambi J. W., Maoba S. M., Norris D., Malatje M. S. and Mbajiorgu C. A. 2009. Effect of dietary lysine to crude protein on performance of male Ross 308 broiler chickens. Tropical Animal Health and  Production, 41: 11-16.
Oyedeji J. O., Olasupo O. O., Ekunwe P. A. and Okugbo O. T. 2005. Response of broiler to alternative dietary crude protein regimen. International Journal of Poultry Science, 4(6): 360-364.
Pinchason Y., Mendonca C. X. and Jensen L. S. 1990. Broiler chick is response to low protein diet supplemented with synthetic amino acids. Poultry Science, 69: 1950-1955.
Rezaei M., Nassirimoghaddam H., Pourreza J. and Kermanshahi H. 2004. The effect of dietary protein and lysine levels on broiler performance, carcass characteristics and nitrogen excretion. International Journal Poultry Science, 3(2): 148- 152.
Rostagno H. S. and Pupa J. M. R. 1995. Diet formulation for broilers based on total versus digestible amino acids. Journal of Applied Poultry Research, 4: 293-299.
Sahraei M. and Shariatmadari F. 2007. Effect of different levels of diet dilution during finisher period on broiler chickens performance and carcass characteristics. International Journal of  Poultry Science, 6 (4): 280- 282.
Schutte J. B. and Pack M. 1997. Replacement value of betaine for DL- methionine in male broiler chicks. Poultry Science, 76: 321-325.
Sterling K. G., Pesti G. M. and Bakalli R. I. 2006. Performance of different broiler genotype fed diets with varying levels of dietary crude protein and lysine. Poultry Science, 85: 1045- 1054.
Tessseraud S., Mata N., Peresson R. and Chagneau A. M. 1996. Relative responses of protein turnover in three different skeletal muscles to dietary lysine deficiency in chicks. British Poultry Science, 37: 641–650.
Wiseman J. 1984. Assessment of the digestible and metabolizable energy of fats for non- ruminants. In: Fat in animal nutrition. Wiseman, J. (Ed). Butterworths, UK. pp: 277- 298.
Yamazaki M. H., Murakami K., Nakashima H. and Abe Takemasa M. 2006. Effect of excess essential amino acids in low protein diet on abdominal fat deposition and nitrogen excretion of the broiler. The Journal of Poultry Science, 43: 150- 155.