اثرات سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد و خصوصیات لاشه بلدرچین‌های ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

2 دانشیار گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

3 استاد گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد (طی24-5 و 38-25 روزگی) و خصوصیات لاشه بلدرچین­های ژاپنی صورت گرفت. آزمایش به روش فاکتوریل 5×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در هر تیمار و 40 پرنده در هر تکرار انجام شد. 15 جیره حاوی 3 سطح انرژی قابل سوخت و ساز (2800 ،2900 و 3000 کیلوکالری ­بر کیلوگرم) و 5 سطح پروتئین خام (22 ،23 ،24 ،25 و 26 %) مورد بررسی قرار گرفت. در 41 روزگی، 120 پرنده جهت بررسی خصوصیات لاشه کشتار شدند. اثر متقابل انرژی و پروتئین و همچنین اثر پروتئین بر صفات اندازه گیری شده معنی­دار نبود. طی 24-5 روزگی، افزایش وزن روزانه در بلدرچین­های تغذیه شده با 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (42/4 گرم) نسبت به سطوح دیگر بالاتر بود (01/0P<) و ضریب تبدیل غذایی در مورد سطح 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (90/2) نسبت به 2800 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت­ و ساز (21/3) پایین­تر بود (01/0P<). طی 38-25 روزگی، با افزایش انرژی قابل سوخت و ساز از 2800 به 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم افزایش وزن روزانه افزایش (16/6 گرم) و ضریب تبدیل غذایی (52/3) کاهش یافت (05/0P<). سطح انرژی بر خوراک مصرفی  و بازده­های لاشه، سینه و ران تاثیر معنی­دار نداشت. در نتیجه استفاده از جیره­های حاوی 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز و 22% پروتئین خام جهت حصول عملکرد مناسب بلدرچین­های ژاپنی توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effects of different levels of dietary energy and protein on performance and carcass characteristics of Japanese quails

نویسندگان [English]

  • N. Sheikh 1
  • H. Moravej 2
  • M. Shivazad 3
  • A. Towhidi 2
1 M.Sc. in Poultry Nutrition, Department of Animal Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Iran, karaj
2 Associate Professor Department of Animal Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Iran, karaj
3 Professor Department of Animal Science, University College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Iran, karaj
چکیده [English]

This study was carried out to evaluate the effects of different levels of dietary metabolizable energy and crude
protein on performance (during 5-24 and 25-38 days of old) and carcass characteristics of Japanese quails. The
experiment was conducted in a 3×5 factorial arrangement in a completely randomized design with four replicates
at each treatment and 40 quails at each replicate. Fifteen diets including three levels of metabolizable energy
(2800, 2900 and 3000 kcal ME/ kg) and five levels of crude protein (22, 23, 24, 25 and 26%) were considered.
On day 41, one hundred twenty birds were slaughtered to access carcass characteristics. No significant
interaction among energy-protein and protein levels on measured characters was observed. During 5-24 days of
old, daily weight gain of quails fed 3000 kcal ME/ kg diet (4.42 g) was higher than the other levels (P< 0.01) and
feed conversion ratio was lower in 3000 (2.90) than 2800 ME (kcal/kg of diet) (3.21) (P< 0.01). During 25-38
days of old, daily weight gain increased (6.16 g) and feed conversion ratio decreased (3.52) with increasing ME
level from 2800 to 3000 kcal ME/ kg (P<0.05). The ME level had not significant affect on feed intake and
carcass, breast and thigh yields. It concluded that using diets containing 3000 kcal ME/ kg and 22% crude protein
is recommendable to achieve a desirable performance in Japanese quails.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Japanese quail
  • Energy
  • protein
  • performance and Carcass characteristics
Abdel-Azeem A. F. 2011. Influence of qualitative
feed restriction on reproductive performance of
Japanese quail hens. Egyptian Poultry Science,
31: 883-897.
Barreto S.L.D., Quirino B.J.D., Umigi R.T., Araujo
M.S., Coimbra J.S.R., Rojas E.E.G., Freitas J.F.
and Reis R.D. 2007. Metabolizable energy
levels for Japanese quails in the initial laying
phase. Revista Brasileira de Zootecnia, 36: 79-
85.
Correa G.S.S., Silva M.A., Correa A.B., Fontes
D.O., Torres R.A., Dionello N.J.L., Santos G.G.
and Freitas L.S. 2007. Crude protein and
metabolizable energy requirements for EV1
meat type quail line. Arquivo Brasileiro de
Medicina Veterinaria e Zootecnia, 59(3): 797-
804.
Correa G
 
.S.S., Silva M.A., Correa A.B., Fontes D.O.,
Santos G
 
.G. and Lima Neto H.R. 2008. Crude
protein level for meat type quail during the growing period. Arquivo Brasileiro de Medicina
Veterinaria e Zootecnia, 60: 209-217.
Freitas A.C., Fuentes M.d.F.F., Freitas E.R.,
Sucupira F.S., Oliveira B.C.M. and Espindola
G.B. 2006. Dietary crude protein and
metabolizable energy levels for meat quails.
Revista Brasileira de Zootecnia, 35: 1705-1710.
Hyankova L., Dedkova L., Knizetova H. and
Klecker D. 1997. Responses in growth, food
intake and food conversion efficiency to
different dietary protein concentrations in meattype
lines of Japanese quail. British Poultry
Science, 38: 564-570.
Kaur S., Mandal A.B., Singh K.B. and Kadam M.M.
2008. The response of Japanese quails (heavy
body weight line) to dietary energy levels and
graded essential amino acid levels on growth
performance and immuno-competence.
Livestock Science, 117: 255–262.
Lepore R.D. and Marks H.L. 1971. Growth rate
inheritance in Japanese quail 5. Protein and
energy requirements of lines selected under
different nutritional environments. Poultry
Science, 50: 1335-1341.
National Research Council. 1994. Nutrient
Requirements of Poultry, ninth revised Edition.
National Academy Press, Washington: DC.
Parvin N., Mandal T.k., Saxena V., Sarkar S. and
Saxena A.K. 2010. Effect of increasing protein
percentage feed on the performance and carcass
characteristics of the broiler chicks. Asian
journal of poultry science
 
, 4(2): 53-59.
Rajini R.A., Babu M. and Narahari D. 1992. Effect
of varied dietary energy levels on the carcass
yield and carcass composition of growing
Japanese quail in humid tropics. Cheiron. 21:
163-166.
Tarasewicz Z., Szczerbi
 
ńska D., Ligocki M.,
Wierci
 
ńska M., Majewska D. and Romaniszyn
K. 2006. The effect of differentiated dietary
protein level on the performance of breeder quails. Animal Science, 24(3): 207-216.